Jäin oma pildi, töö tulemusega ise rahule. Pilt koosneb ribadest ja kildudest, samamoodi nagu ka kirjalik osa. Sain senisest märksa laiema, sügavama ülevaate ja teadmised moodsast kunstist. Varasemad teadmised sellest olid pinnapealsemad, lünklikumad. Armastan seda aina rohkem. Tunnen isiklikku sidet. Räägin kollaažist, kuid mõtlen selle all nii kollaaži kui segatehnikat. Kollaažilikkust.

Kui alustasin lõputööga, tahtsin teha mingit maali. Pildi tegemine oli lihtne osa. Ei kujutanud üldse ette, millest kirjutada. Aga nii see tuli. Ma olen alati arvanud, et pilt peaks rääkima enda eest, mingit romaani selgituseks ei ole vaja. Las vaataja otsustab. Et hea töö ei vaja liigseid kommentaare.

Kujutasin ette, et segatehnika on palju lihtsam, kiirem, kuid tegelikkuses oli minu jaoks päris keeruline ja aeganõudev. Ma sain juurde palju väärtuslikke kogemusi. Ma kavatsen kindlasti samaga jätkata. Mul on juba olemas mõned kavandid. Jätkates muutun osavamaks. Tehnika on väga põnev, põnevam kui maalimine. Pidev leiutamine, katsetamine. Tulemus toob
rõõmu. Ma ei soovi maailmaga riielda, pigem otsin harmooniat elust ja inimestest.

Avaneb järjest palju erinevaid valikuid, võimalusi, teeotsi, tekib ideesid ja näen lahendusi teostuseks. Juba tekib uusi ideesid. Kui on komponeerimisoskus, värvitunnetus, meeled. Tehniliseks teostuseks on palju valikuid ning võimalusi. Kui ei oska hästi üht, saad teisiti. Kõik vahendid ja võimalused on lubatud. Ei ole nii, et kui hästi ei oska maalida, jääbki tegemata. Nõrkused annab tugevuseks muuta selle tehnika abil. Ma arvan, et järgmine töö juba valmib märksa vähema vaevaga. Annab tööle uue kvaliteedi, uue mõõtme, uue struktuuri. Kui hämmastavalt rikkalikud on võimalused kollaažis ning segatehnika võimalused
ammendamatud. Kavatsen seda ka edaspidi vähemalt mõnda aega kasutada, viljeleda.

Lugesin läbi väga palju materjali. See avardas palju minu teadmisi ja moodsa kunsti olemuse mõistmist. Otseselt aga kasutasin allikaid töös väga vähe, referentsidena.

Enda kohta õppisin, et mulle näib olevat omane teha läbi palju ebaõnnestunud katseid enne, kui jõuan õigeni. Võin kasutada kunstitegemist mõistmise tööriistana. See on protsess, mis võimaldab mul mõelda minevikule ja kaaluda uusi edasisi võimalusi. Ma ei tea, mis mul
siiani on, ja ma ei saa täielikult aru, kust ma pärit olen, kuid loodan, et kunstitegemine aitab mul leida oma tee. Ma teen kunsti, et selgitada endale ja teistele, kuidas leida meie ümber ilu.

Ma arvan, et see on elukestev õppimis- ja avastamisprotsess. Ja olen sellest vaimustuses, et “leida end kunsti alal”.

– Siiri Kängsepp, 2020


My dissertation is a mixed technique painting “Good Things” , the dimensions of the painting are 160 x 106 cm. Ideas come to my mind during the design process when creating a composition. I design a collage. I search, select and categorize images that seem interesting or attractive to me. Then I combine and connect them and create a new reality. The result is primarily decorative and spectacular, but there is also a narrative. This may be my way of making contact with my subconsciousness.

The story of this painting took me back to my childhood, evoked many dormant memories, brought out fragments I had lost. The image reflects these memories and connects them with the present. The painting has been made after a pre-designed layout using mixed media. Mixed media adds
opportunities to create impressions. The media used are collage, digital print on canvas, photos, painting, lasering, impasto.

The written part of the work is also designed as a collage. I write about myself, becoming an artist, fragments of memory, and collage techniques. Like my picture, the written part of the work is composed of complementary fragments: passages from the work process, memories, techniques used, experiments, searches, and collage in modern art.

During the process I read a lot of books which broadened my knowledge and understanding of
the nature of modern art.

I expected mixed media to be much simpler and faster, but in reality it was quite complicated and time consuming for me. I gained a lot of valuable experience. I definitely intend to continue making similar works. I already have some designs. As I continue, I become more skilled. The technique is very exciting, more exciting than painting, and includes continuous invention and testing. The result brings joy.

– Siiri Kängsepp, 2020

Teose andmed
Tehnika
Mõõdud
160x106 cm Segatehnika papil
Asukoht
Failid