Videod

Minu lõputöö eesmärgiks oli leida piir aksessuaari ja rõiva vahel ning neid kahte seejärel teadlikult siduda. Tööd alustades, arvasin, et kahte eriala saab siduda läbi detailide. Mida rohkem uurisin aksessuaari ja rõiva definitsioone, seda enam sain aru, et tegelikult on mõlemad mõisted palju laiemad. See tähendab, et paljude esemete puhul oleneb liigitumine aksessuaari või rõiva kategooriasse materjalist, kandmisviisist või eesmärgist. Kui klassikaline valge t-särk on seljas, siis on tegemist rõivaga, kui see aga näiteks ümber puusade siduda, et isikupärastada rõivakomplekti, siis saab t-särgist aksessuaar.

Sain aru, et aksessuaari- ja moedisain on palju tihedamalt seotud, kui alguses arvasin. Selle rõhutamine võiks alguse saada juba koolist, mis aitaks tudengitel enda mõttemaailma ja erialaseid piire avaramaks muuta. Võib-olla annaks selline lähenemine palju loomingulisemaid tulemusi.

Kavandades enda kollektsiooni Sidumsus sain mitmel pool ära kasutada materjali läbipaistvust, mis võttis esemelt ära rõiva funktsiooni kaitsta ja varjata keha. Samas sai selle sama eseme liigitada siis aksessuaariks, sest omas komplekti täiendavat või isikupärase välimuse loomise eesmärki. Aksessuaarist sai aga rõivaese, kui panin selle kaitsmise ja varjamise eesmärgil ümber keha.

Kollektsiooni teostades kujunes keeruliseks osaks õmblemine. Kuna ma ei ole rõivaste õmblemist õppinud, siis pidin tegema palju iseseisvat tööd ja otsima just kangastele mõeldud tehnikaid. Keeruliseks kujunes kanga ja naha koos õmblemine. Ei saanud kasutada nahale ega kangastele mõeldud tehnikaid, sest see oleks ühe neist ära rikkunud. Proovisin leida kompromisse ja see mõjutas esemete valmimisaega ja kvaliteeti.

Kindlasti tegelen aksessuaari ja rõiva sidumisega süvitsi edasi ja proovin leida kahes erialas veelgi rohkem sarnasusi ja erinevaid vaatenurki, mida ühendada. Loodan, et see töö inspireerib ka teisi vaatama kaugemale eriala seatud piiridest.

 

The aim of my thesis was to find the distinction between accessory and clothing and to combine them. At the start I thought I can combine these two through details. The more I researched the meaning behind accessory and clothing the more I realized that the definitions include more than we are used to. It means that the status of an accessory or a garment depends on the material, the purpose or the way it is worn. For example, when you wear classic white t-shirt, it is clothing but if you tie it around your waist for statement piece it’s an accessory.

Accessory and fashion design are much more linked, than it is recognized. To help students to broaden their world of thought and professional boundaries, we should talk about this already in school. This approach could provide much more creative results.

Designing my own collection Knotie I was able to take away function from clothing to cover and protect body by using sheer materials. Its only purpose was to complement the look and by this the object could be classified as an accessory. The accessory became a garment when I put it around body to protect and cover it.

The hardest part for me was sewing, because I have not studied garment sewing. It meant that I had to search for more information on that topic. Tricky part was assembling leather and fabric. Techniques for sewing leather or fabric could not be used as this would have damaged one of them. I had to make compromises and it affected the time of completion of the items and the quality as well.

I will definitely go into an accessory and garment combining in depth in my future research and try to find even more similarities and different points of view in the two. I hope that this work will inspire others to look beyond the boundaries of the specific field of subject.

Teose andmed
Seotud isikud ja asutused
Failid