Kauneimaid raamatuid valitakse järjepidevalt Soome Raamatukunsti Komitee eestvedamisel juba eelmise sajandi keskpaigast, 1947. aastast. Soome kauneimate raamatute konkursi eesmärk on kaasa aidata raamatute ja raamatukunsti väärtustamisele. Komitee sooviks on, et raamatuid vaadataks kui kunstilisi tervikuid, milles vorm ja sisu üksteist võimalikult hästi toetavad.
Pallase raamatukogus saab Soome kauneimaid raamatuid vaadata juba 10 korda. Esimesel korral, 2009. aastal näidati 2008. raamatuid ja traditsiooniliselt on neid näitusi korraldatud igal aastal välja arvatud 2015.
Käesoleval näitusel esitletakse kahe eelneva aasta raamatute valikut. Soome kauneimate raamatute konkursil valitakse igal aastal üks kõige kaunim raamat. Lisaks tehakse valik veel 7 erinevas kategoorias: ilukirjanduse-, aime- ja õpperaamatud, kunsti- ja fotoraamatud, laste- ja noorte raamatud, koomiksid ja parimad raamatukaaned. Alates 2019. lisandus uus kategooria, erilised raamatud, mis paistavad silma erilise innovatiivse lähenemisega.

2019. aastal oli žürii esimeheks Vesa Salmi (Union of Print and Media) ja lisaks 3-liikmeline eel- ja 11-liikmeline žürii. Konkursi kataloogi sissejuhatavas saatetekstis öeldakse: „2019. aasta konkursile saadetud teoste standard oli veetlevalt kõrge“. Konkursile saabus 204 teost, mis oli paarikümne võrra rohkem kui varasemal aastal. Nomineerituks osutus 38 raamatut, nendest 9 teost parimate raamatukaante kategoorias. Selle aasta žürii tegevuse iseloomustuses öeldakse: „Ükski raamat ei ole ainult selle autori, kujundaja, trükkija või köitja pingutus, vaid see on koostöö. Vorm on sisuga üks. Raamat on tervik, mille loovad koos erinevate valdkondade professionaalid. Nagu kultuurifilosoof Marshall McLuhan ütles: meedium on sõnum!“.
2019. aasta kauneimaks raamatuks valiti üksmeelse otsusega Sakari Piippo „Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä“.

Raamatu valiku põhjenduses öeldakse: „Poliitikuid mitte parimal kujul näitavas fotoraamatus on kõik paigas. Valikud vormis kui ka materjalis toetavad sisu, luues nii veetleva kui ka informatiivse kunstiraamatu. Ametliku välimusega kujundus on vähene, kuid viimistletud, kummardusega riigiametite dokumenditornide poole. Lahendus pole mitte ainult humoorikas, vaid ka lugejasõbralik. Naljaga pooleks on tekstiosad trükitud koopiapaberile. Selle raamatu meeskonna igal liikmel on töö õnnestunud. See raamat on meeldetuletuseks, et alati ei ole uudsus vajalik, eriti siis kui töö on hästi tehtud.“

2020. aasta žürii esinaiseks oli Annukka Ahopalo (Graafinen Teollisuus ry) ja lisaks 4-liikmeline eel- ja 7-liikmeline žürii. Covidi pandeemia ei mõjutanud tugevalt konkursist osavõtvate teoste arvu, saadeti 200 raamatut, kuid nii eelžürii kui ka žürii kogunesid raamatute laua juurde tavaliste aastate kahe koosoleku asemel vaid korra. Nomineerituks osutus 37 teost ja nende hulgas 10 parimat raamatukaante kategoorias. Tegelikult oli raamatuid veelgi rohkem, sest aime- ja õpperaamatute kategoorias „Lasin ja keramiikan mestarit 1-6“ sarjas oli kokku 6 albumit. Kõige kauneima raamatu valik oli 2020. aastal raskem kui kunagi varem. „Tavaliselt tõuseb üks raamat žürii tegevuse käigus esimeseks, kuid sel aastal tõusis võiduraamatu nominatsiooni koguni üheksa teost.“ Lõpuks valiti žürii kaughääletusel siiski üks teos.
2020. aasta kauneimaks raamatuks sai Ville Linna „Chasing Lihgt – The archival photographs and drawings of Paavo Tynell“.

Teose iseloomustuses kirjutatakse: „Chasing Light on kaunis ja stiilipuhas graafiline tervik. Pildid näitavad Paavo Tynelli kujundatud valgusteid väärikalt ja lugupidavalt. Raamatukujunduses on tabatud Tynelli ajastu ja disaini vaimu. Materjalivalikud on tabavad ja tüpograafia on elegantne. Raamatu läbivalt elegantne ja hea rütmiga paigutus annab Tynelli lampidele vääriva ruumi ja väärtuse. Mustvalged pildid toetavad raamatu terviklikkust ja räägivad kvaliteetsest disainist.“

Soome kauneimate raamatute 2019 ja 2020 näitusi on eksponeeritud Soome Rahvusraamatukogus, Helsingi Linnaraamatukogus ja Helsingi, Frankfurdi ja Leipzigi raamatumessil ning Eesti ja Rootsi Rahvusraamatukogus ja Stockholmis Soome Instituudi raamatukogus.

Pallase raamatukogus toimuv näitus on korraldatud koostöös Soome Instituudi Tartu osakonnaga ja Soome Raamatukunsti Komiteega. Näituse plakati, sildid ja järjehoidjad on kujundand Tartu Kunstikooli õpilane Anna Otsolainen.

Lisainfo: Edith Hermann edith.hermann@pallasart.ee

Array
Sündmuse andmed
Toimumisaeg
30.11.2021—31.01.2022
Seotud isikud ja asutused
Lingid